Refuserad krönika...

Lägger in den här istället!

Julen har inget med frid att göra

Så var det dags igen… . Julhetsen har satt in och det är inte ens första advent. Kollektivtrafiken pryds av diverse julrelaterad reklam. I en av veckans reklamblaskor uttrycker chefredaktören sin oreserverade glädje över att man ÄNTLIGEN få frossa i julen i flera veckor, och på IKEA har det funnits julpynt till försäljning sedan en månad tillbaka. Nästan. Överallt uppmanas man att MYSA, FROSSA och NJUUUTA av denna fröjdefulla högtid, som tycks komma tidigare och tidigare för varje år.

Nu skulle man ju som nordbo förvisso kunna se på hela spektaklet som en skänk, från ovan såväl som från svensk handel, till alla stressade vardagsmänniskor. För det är ju trots allt synd om oss skandinaver som huserar i länder där solen knappt syns till vintertid och där kölden och vätan sakta äter sig in i personlighet och gör oss svårmodiga och inbundna. Äntligen stundar ljusare tider, varmare och glittrigare tider! Man borde ju vara tacksam!

Men om sanningen ska fram är det väl inte enbart ädla avsikter bakom de idoga påminnelserna om julens annalkande. För visst är ju julen ljus, värme och glitter, men helst då med liljeholmsljus, en snygg pläd från någon posh inredningsbutik samt med exklusivt julgranspynt från fina varuhuset. Åtminstone om handeln får bestämma, och det verkar den ju få med tanke på att vi svenskar i år spås köpa mer julklappar, fler julskinkor och glittrigare julpynt än någonsin förr. Ingen julefrid utan konsumtion med andra ord.

Fast man kan ju i och för sig undra vart friden tog vägen när man dagligen omges av medmänniskor som springer omkring som jagade troll för att hinna med att förbereda julens knäck och klappjakt. Den friden verkar mest finnas på alla reklamskyltar man dagligen passerar förbi, de där med leende tomtar, milt skinande julstjärnor och avslappnade, glädjestrålande barnfamiljer som tindrar ikapp med granbelysningen.

När min bror var liten frågade hans fröken om barnen i klassen visste varför man firade jul. Brorsan och hans kompis svarade unisont att det var för att man skulle få paket, vilket resulterad i att de fick komma fram till frökens julkrubba och lyssna till berättelsen om Jesusbarnet, samt att vår mamma fick skämmas en lång tid framöver. Drygt tjugo år senare verkar ju faktiskt min brors hedniska svar helt med sanningen överensstämmande. Jag menar, hur många av oss svenskar firar EGENTLIGEN Jesu födelse den tjugofjärde december? Själv ska jag i år fira Brio-, Lego- och MP3-jul. Det blir min julklapp till svenska handel. Nästa år drar jag nog till Thailand. Kanske den riktiga julefriden finns där…


Kommentarer
Postat av: Manon

Håller helt med!

I år måste vi gå till kyrkan under julen. Är inte religiös men för att visa VARFÖR vi firar jul! Tänkte det förra julen med men då blev alla sjuka med feber så det blev inget.

I år så har jag mera julefrid i kropen mot förra året som kändes som en x2000 JUL. Men nu har jag köpt alla klappar nästan. Har tre kvar men det beror på att äldsta harfödelsedag 2 dagar före jul och så maken som fyller 15-e. Mycket i decmeber...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback