Leva livet slow...

Det är tydligen den senaste trenden. Vi går från aerobics mot yoga. Vi prioriterar tid före pengar (eller vill göra.) Vi köper mer begagnat än nytt i vulgärkonsumtionens Sverige. Vi tänker krav och rättvisemärkt. Åtminstone om man ska tro de senaste trendanalytikerna. Jag är visst trendigare än vad jag visste om...

När jag väntade min yngast var jag nära att bränna ut mig, även om jag inte fattade något just då. Jag var som protagonisten i Kafkas "förvandlingen". Det enda som spelade någon roll var att jag måste gå till jobbet. Sick! När läkaren frågade vad jag prioriterade mest i mitt liv: min familj eller mitt jobb ställdes allt på sin spets. Jag började meditera och utöva yoga. Jag tappade sugen att spendera tid i stans affärer på jakt efter den perfekta vasen eller de snyggaste designerjeansen (eller några apdyra kläder till spädisar som bara kräks ner dem ändå och egentligen bara borde kläs i flanell.) Jag hoppade av. Och vi lever i en sorgligt omöblerad lägenhet eftersom jag VÄGRAR att åka till MIO eller IKEA för att snabbshoppa upp vårt bohag. Saker måste få ta tid. Det man tar in i sitt hem ska vara speciellt. I nuläget har jag bara två par byxor för jag kan inte hitta några jag tycker om och orkar inte hetsa runt i affärerna för att hänga med i Ebba v Sydows "rätt och inne" ideologi. Jag går hellre ut och åker pulka med ungarna.Man klarar sig faktiskt bra med två par...

I helgen var jag på Yasuragi spa i Hasseludden. Helt underbart. Åt sushi med pinnar (slow food), drack japanskt öl och whiskey (slow brain), utövade Qi gong och Do in (och höll på att somna) samt slappade i utomhuspoolen, i bastun och i juicebaren på en divan med fruktjuice och te. Pösmunken hade fått ett ansikte. Runt omkring mig fanns massor med männisor, trötta människor som nu jävlar skulle ta igen all för all stress de utsatt sig själva för alltför länge. Fast först skulle de ha behandling, och sedan hinna bada innan middagen. Och sedan hinna en behandling till och bada före morgondagens lunch. Och plötsligt insåg jag det absurda i det hela: vi kan ta mig fasen inte ens koppla av när det är målet. Dagen efter sov jag över frukosten och stannade längre än vad som var tänkt från början för att slippa stressa och det var så skönt.

Mitt liv känns slow. Det jag inte hinner idag det gör jag imorgon. FAst mellan varven går jag självklart i spinn (när barnen är inblandade: då gäller det: Andas med magen. In och ut...

Listor

Okej...det är bara att erkänna: Jag är en sucker för listor. Ny kategori och första listan kommer här:

Topp 5 Film

5. Det stora blå
4. Veronikas dubbelliv
3. Stolthet och fördom (jag, vet...romantiskt trams men jag älskar Mr Darcy...)
2. Pianot 
1. Timmarna

Gullebarn

Sötaste kommentaren från storkillen (4) igår:

"Den här mössan luktar mamma."
(jag) "Hur luktar den då?"
"Den luktar mjöl och jordgubbar"

Bör tilläggas att jag aldrig bakar...men hjärtat smalt!

Senare på kvällen diskuterade vi lek på dagis. På storkillens avdelning går även skolbarnen
(6-årsverksamheten) och självklart blandas grupperna ibland. En populär lek är polis och tjuv, men härom dan när jag hämtatde pojken var han mycket upprörd. Han hade varit tjuv och var arg på de stora barnen för de tog fast honom hela tiden. Försökte resonera med honom, att om man är tjuv så blir man ju förr eller senare fasttagen, det är ju själva poängen med leken. Han var ändå inte nöjd utan fortsatte att vara arg på de stora tjejerna (nu kom det fram att det var flickorna på 6-års som han lekt med.) Särskillt en tjej med grön tröja. Diplomatiskt sa jag då att de nog ville fånga honom för att de tyckte att han var söt, varpå han ilsket såg mig stint i ögonen:
"Jag struntar i om de tycker jag är söt. Jag VILL inte att de fångar mig och pussar och kramar mig."

Gissa om det var svårt att hålla sig för skratt! Tänkte sedan att om några år kommer han säkert vara mycket nöjd om flickorna springer efter honom. I nuläget kom vi fram till att bara mamma och pappa får pussa och krama honom. Då blev han nöjd...


Om guden Indra...

...och varför bloggen fick sitt namn


Indra är en av de viktigaste gudarna i den indiska mytologin. Indra är  ursprungligen en stormgud som förknippades med åskan, förgör monster  och färdas över himlen i en vagn. Indra tillbads också som regngud. Han beskrivs som rödhårig.

Indra är även fruktbarhets- och skapelsegud och förknippas också med rusdrycken Soma. Trots sin gudomliga klassresa (besegrade gudar på sin väg och övertog deras attribut) behöll Indra sin respektingivande åskgudsgestalt och framställs ofta ridande som sådan på en vit elefant.


  Indra, Nepalesische Darstellung, 16. Jh.

Så vad har en MANLIG gud från den indiska mytologin med en svensk småbarnsmamma att göra? Jo främst för att Indras attribut tilltalar alla mina sinnen:

Indra-namnet-är ur vårt nordgermanska/latinska språkperspektiv feminint. Namnet framstår för en nordbo uppenbart androgynt och kan bäras av både män och kvinnor. Det bejakar både manligt och kvinnligt i människan- hela människan. Alla mina sidor.

Indra symboliserar även fruktbarhet och skapelse-mestadels gudinneattribut. Än en gån det androgyna, bejakandet av det manliga OCH det kvinliga. 

Åskan, ja. Är gift med en man med mer uppenbart åskrelaterat namn. Jag behöver också kraften att få slunga mina blixtar mellan varven. Dessutom dödar jag ett och annat mosnter under min sons säng om kvällarna. Ni ser-likheterna är uppenbara.

Indra gjorde en gudalik klassresa. Min var inte direkt gudomlig men ändock... Inte heller har jag dödat så många i min väg för att nå mitt mål, men förluster ingår alltid i förändringen liksom sorgen över de som inte förändrades utan stannade kvar. Och avståndet som växer däremellan


The Party is over...liten rapport

Så var det över och det var faktiskt...trevligt även om jag är en usel minglare. Som tur var är c r jättetrevlig och presenterade mig för bl.a. andra krönikörer på plats som inte heller ingick i redaktionen, vilket gjorde att jag mot slutet  hade riktigt kul. Maten var si och så men det blev en del  vin och champange för att dämpa nervositeten (vilket har kommit lite surt efter.) Mot slutet stod jag t o m och tjuvrökte, vilket jag inte gjort på evigheter, samt utbytte hypokondrierfarenheter med enlikasinnad  frilansjournalist. Oh, ja! Höll på att glömma det roligaste av allt: träffade en kulturrecensent och utbytte lite erfarenhet av "the Horace", samt fick lite smaskigt och asroligt skvaller om vapendragaren Larsson (som jag dock inte tänker föra vidare). He he he...

Mediavärlden är en rätt speciell värld på många sätt. Det handlar så jäkla mycket om timing och kontakter och om att hålla sig väl med rätt människor. Såg några höjdare från en av våra större tv-kanaler som lockade till sig folk som flugor till en sockerbit (beundrande blickar och inställsamma leenden.) Men jag förstår dem med tanke på hur konkurrensutsatt branschen är. Det finns alltid folk som vill göra jobbet gratis...

Summa sumarum: kul, en del kända ansikten, en hel del dricka och träning i mingelkonsten.

Bäst av allt: när jag kom hem stod mitt piano och väntade på mig. Maken hade i hemlighet sett till att få det hemfraktat. Nu vill jag agtt dagen ska gå fort så att jag får åka hem och börja plinka!! 

Nytt år....

...och inga nyårslöften mer än att fösöka tänka mer på mina medmänniskor. Jag har upptäckt en tendens hos mig själv att inte se folk i behov av hjälp. Som den där gamla damen som hade svårt att ta sig av t-banetåget själv. det krävs så jäkla lite, men vi verkar bara bli mer och mer egocentrerade.

Själv har jag varit tillbaka på jobbet i snart en vecka efter dryga två veckors julledighet. Ungarna har varit sjukt trötta hela veckan efter att i två veckors tid sovit til 9:30 (jo, det är alldeles underbart sant!!) Att gå upp kl 7 är "mitt i natta" som minstingen sa imorse.

Jobbet är som vanligt. Ibland är det kul, ibland är det mest gäääsp. Just nu är det mer av det senare. Ska föreläsa om språkhistoria vilket är det tristaste jag vet. Att dessutom få eleverna intresserade av gamla kasusböjningar från medeltiden och Gustav Vasas bibel känns som ett Sisyfos-jobb.

Som lök på den sura laxen ska jag tvinga iväg mig själv på en fancy fest arrangerad av Tidningsredaktionen. Känner inte en käft, har inte kläckt en vettig krönika på snart två månader (totalt ointresserad och omotiverad) och hatar dessutom att kallprata och mingla. Kan inte bli annat än katastrof, men alla mina nära omkring mig säger att jag MÅÅÅSTE gå. "Kontakter vet du, gumman"...
Jag veeet, men vill helst krypa in under täcket och ha jullov en vecka till.

Suck