Om att inte ha tid att vara sjuk...

Ibland känns det som om det sitter en lite fan på axeln och bara inväntar rätt tillfälle att få fucka upp tillvaron för en. I vanliga fall brukar jag mest känna att jag har en skyddsängel som ser till mig och som (helt övertygad) räddat livet på mig vid flera tillfällen. Tydligen är hon inte mitt enda sällskap... .

Har i flera veckor förberett en stor föreläsning om antiken, vilket krävt timmar av min redan dyrbara arbetstid i form av manusskrivande, sökande efter dialbilder (vilka gömde sig under ett tjockt lager damm längst in i den mörkaste vrån av svenskinstitutionen, faktainläsning...igen om filosofi, politik, könsroller och, givetvis, litteratur. Allt var färdigt. Jag var laddad, redo att ta mig an 100 elever och försöka få dem att älska Sapho och de homeriska sångerna lika mycket som jag själv gör. Och så blir yngsta sonen magsjuk.

Magplask! Mannen vab:ade mer än mig för en vecka sedan då vattkopporna hemsökte oss. Viktigt möte med amerikabossen. Kan INTE vab:a idag. Summa sumarum: föreläsningen fick skjutas upp en vecka. Den mentala urladdningen var total. Ägnade dagen åt att glo på Ophra Winfrey och (ännu värre ) Martha Stewart och tröstäta safffransgifflar alltmedan lillkillen sov. Lyssnade sedan på antik musik (som den troligtvis lät) vilken skulle ha ackompanjerat högläsningen av Gudars like men nu istället fick ackompanjera lillkillens favorituttryck "jag är kissnödig", vilket han säger 250ggr om dagen utan att förstå innebörden av det... . Det är bara att ladda om till nästa vecka och hoppas att fan utmanövretrats av min skyddsängel. Annars jävlar!

Refuserad krönika...

Lägger in den här istället!

Julen har inget med frid att göra

Så var det dags igen… . Julhetsen har satt in och det är inte ens första advent. Kollektivtrafiken pryds av diverse julrelaterad reklam. I en av veckans reklamblaskor uttrycker chefredaktören sin oreserverade glädje över att man ÄNTLIGEN få frossa i julen i flera veckor, och på IKEA har det funnits julpynt till försäljning sedan en månad tillbaka. Nästan. Överallt uppmanas man att MYSA, FROSSA och NJUUUTA av denna fröjdefulla högtid, som tycks komma tidigare och tidigare för varje år.

Nu skulle man ju som nordbo förvisso kunna se på hela spektaklet som en skänk, från ovan såväl som från svensk handel, till alla stressade vardagsmänniskor. För det är ju trots allt synd om oss skandinaver som huserar i länder där solen knappt syns till vintertid och där kölden och vätan sakta äter sig in i personlighet och gör oss svårmodiga och inbundna. Äntligen stundar ljusare tider, varmare och glittrigare tider! Man borde ju vara tacksam!

Men om sanningen ska fram är det väl inte enbart ädla avsikter bakom de idoga påminnelserna om julens annalkande. För visst är ju julen ljus, värme och glitter, men helst då med liljeholmsljus, en snygg pläd från någon posh inredningsbutik samt med exklusivt julgranspynt från fina varuhuset. Åtminstone om handeln får bestämma, och det verkar den ju få med tanke på att vi svenskar i år spås köpa mer julklappar, fler julskinkor och glittrigare julpynt än någonsin förr. Ingen julefrid utan konsumtion med andra ord.

Fast man kan ju i och för sig undra vart friden tog vägen när man dagligen omges av medmänniskor som springer omkring som jagade troll för att hinna med att förbereda julens knäck och klappjakt. Den friden verkar mest finnas på alla reklamskyltar man dagligen passerar förbi, de där med leende tomtar, milt skinande julstjärnor och avslappnade, glädjestrålande barnfamiljer som tindrar ikapp med granbelysningen.

När min bror var liten frågade hans fröken om barnen i klassen visste varför man firade jul. Brorsan och hans kompis svarade unisont att det var för att man skulle få paket, vilket resulterad i att de fick komma fram till frökens julkrubba och lyssna till berättelsen om Jesusbarnet, samt att vår mamma fick skämmas en lång tid framöver. Drygt tjugo år senare verkar ju faktiskt min brors hedniska svar helt med sanningen överensstämmande. Jag menar, hur många av oss svenskar firar EGENTLIGEN Jesu födelse den tjugofjärde december? Själv ska jag i år fira Brio-, Lego- och MP3-jul. Det blir min julklapp till svenska handel. Nästa år drar jag nog till Thailand. Kanske den riktiga julefriden finns där…


Hur får man tid över...

...för sin relation med småbarn under 4 år, heltidsarbete och behov av att själv vara ifred ibland?/En grältrött slarvmajas bekännelser. 

Härom kvällen blev jag och maken rejält osams om någon lite skitgrej som voi sedan surade över i flera timmar. Våra gräl ser nästan alltid likadana ut: han blir upprörd över något som jag gjort/inte gjort varpå jag replikerar med att be om ursäkt och samtidigt påpeka att han också brister på den här punkten mellan varven (vilket han också mycket riktigt gör.) Maken blir skitsur ock kontrar med att jag skyller ifrån mig varpå jag nästan briserar eftersom jag tycker att hag bett om ursäkt MEN OCKSÅ att det här är sådant som händer då och då. Varför göra en stor sak av det? Det är ju inte precis så att jag påpekar/blir förbannad på honom varje gåpng han gör något som inte är enligt överenskommelse.  Tjafs, tjafs, tjafs....och efter mycket om och men ber vi båda om ursäkt, pussas och kramas och är sams...till nästa gång han blir sur på mig och allt rullas upp igen.

Visst jag är en slarvmaja. Och visst, ibland har jag en tendens att agera som om inget riktigt fastnar på mig. Men det gör det.

När vi avslutat bråket och dískuterar våra tillkortakommanden återkommer vi ofta till att jag tycker att han är för pedant och att han brusar upp för lätt över saker som egentligen är småpotatis (som att jag inte ställt den rena disken på rätt sida av diskhon. Dessutom gör han ju också detta misstag mellan varven och då blir inte jag asagasaförbannad på honom för det. Han å sin sida menar då att jag ska tillrättavisa honom mer. Men det har jag ingen lust med överhuvudtaget...

Blir verkligen ett förhållande bättre av att man ideligen påpekar den andres misstag? Gör jag fel som inte ger maken en reprimand då han slarvat med något, och istället fixar till det själv? Fan vet...

Som tur är bråkar vi mest om små skitgrejer, men det är jävligt jobbigt att sådant ska få ta sådana proportioner. Jag menar, det finns värre saker att starta ett gräl om än vem som inte ställt tillbaka aromatburken på dess rätta plats.

Själv tror jag att grälen bottnar i en sorts frustration. Sexlivet har reducerats till helgerna (om vi har tur) eftersom man är så dödens trött i veckan. Tröttheten gör att man efter att barnen lagts inte orkar mycket mer än att glo på TV (dålig vana, jag vet...) eller sitta framför datorn någon timma innan man stupar i säng (kl. 21:00) Vi försöker att kramas och pussas mer än en gång varje dag (på mitt initiativ för det mesta bör tilläggas, eftersom det aldrig fallit mannen in att det är viktigt. Tja om man bortser från sexlivet då vill säga...). Nu har jag infört en gemensam, tv-fri kväll i veckan samt MINST en egen dag tillsammans (utan barn) varannan månad (helst varje om barnvakt finns.)

Några bra tips på hur man får förhållandet att fungera riktigt bra som småbarnsförälder mottages tacksamt!


Veckans dummaste citat 2:

Vet inte hur sant det är, men enligt amerikanska bekanta skall Bush en gång i början av sin karriär sagt detta:

 Amerikansk ekonomi är beroende av export och import. Den största delen av importen kommer från andra länder

Man får väl hoppas att det bara är en skröna...

Saker som jag och min man bråkar om

Grällistans 10 i topp

1) datorn (eller snarare tillgången till datorn)
2) vems tur det egentligen är att bada barnen
3) att T konsekvent aldrig använder fläckborttagningsmedel innan han tvättar
4) att jag är så slarvig
5) att T är så pedant
6) ska vi försöka få fler barn, eller?
7) hur ska vi möblera vardagsrummet och köket?
8) att jag är så slarvig
9) att T är så pedant
10) att jag aldrig tar ut sopporna och att T aldrig rengör spisen

Mycket hushållstjafs vårt jämställda hushållsschema till trots!

Veckans knäppaste citat

Apropå muslimska fundamentalisters syn på kvinnors klädsel hörde jag detta underbara citat av en iransk vän, uttalat av en av Ayatollans närmaste män (ska tydligen finnas publicerat på arabiska någonstans på nätet för den som är kunnig i språket):

"Västerländska kvinnor som inte täcker sig är som bussar,
alla män får hoppa på dem

Muslimska kvinnor som täcker sig till viss del men lämnar lite av hår och ansikte synligt är som taxibilar,
några män får hoppa på dem

Min fru som täcker sig helt är som en åsna
bara jag får hoppa på henne"

Undrar vad frun gillar den liknelsen...?

Ensamma mamman

Det var en gång en mamma och en pappa som flyttade in med sin familj i ett typiskt medelklassområde, där de flesta boende var dubbelarbetande, högutbildade karriärmänniskor. Åtminstone på ytan. För det visade sig ganska snart att när det kom till familj och barn var avsaknaden av fäder i det närmaste total. Där härskade kvinnorna och bara kvinnorna.

Varje morgon när pappan lämnade äldsta barnet på dagis gjorde han det i sällskap av en massa mammor. Varje eftermiddag när mamman satt med barnen i sandlådan gjorde hon det i sällskap av mammor. Papporna i området syntes inte till annat än en kort stund på lördagarna, då de i sällskap av sina fruar passade barnen i sandlådan.  De var som skuggfigurer som lämnade hemmet före soluppgången och kom hem igen efter mörkrets inbrott. Alla utom pappan...som kände sig lite ensam. Och mamman, tja hon var inte någon bullbakande typ som gillade att skvallra med de andra mammorna på gården, så hon visste knappt något om någon annan. Hon tröttnade till slut på sandlådslivet och sökte sig till andra föräldrar som ansåg att deras barn behövda båda sina föräldrar lika mycket.

Sensmoral: tro inte att den största jämställdheten frodas bland de mest välutbildade. Många gånger är det precis tvärtom...




Kan man kicka igång något som självdött?

Så var det kanske äntligen dags att göra något extra-utöver kreativt. Hela våren, sommaren och hösten har gått i barnledighetens-, frilansskribentandets- och nya jobbets tecken. PUHUUU.  Men att läsa allt bloggande gör en ju bara mer sugen att skriva själv igen.

Lillkillen är sjuk...igen. Influensa för fem veckor sedan. Maginfluensa för två veckor sedan. Vattkoppor denna vecka. Vad kommer härnäst? Böldpest verkar ju som ett logiskt nästa steg. Skämt åt sido, men man börjar ju misströsta.

Inte blir det bättre av att mannen och man själv bråkar om vem som har vab:at mest. Vem är liksom superföräldern och vem är glidaren. Eftersom han har mel koll på läget och är mer planerande än jag hamnar jag för det mesta i kategori två¨. Och oftast (i eget tycke) oförtjänt. För om man synar föräldraskapet i sömmarna gör jag nog mer fast på andra plan. Jag erbjuder mig t.ex. att hämta och lämna det friska barnet på dagis de dagar han vabar. jag tar alltid över lillkillen (om han fortfarande är vaken) de kvällar då jag nattat storkillen. Osv osv. Men det är ju å andra sidan inget som han bett om, replikerar han då snabbt om diskussionen tas upp. Summan av kardemumman: jag ska sluta upp att vara snäll om det bara är daglig dagsrutinerna som räknas (sa hon elakt...)

Fast trots ovanstående gnäll fungerar faktiskt vardagen bättre än vad jag förväntat mig, med två heltider och två dagisbarn. Vi flexar och tänjer på gränserna och är för det mesta sams tack vare vårt rigorösa "dela-lika" program. Jag lagar mat, han sköter disken. Jag dammsuger, han tvättar. Vi lägger barnen varannan kväll. Och ja, vi delar faktiskt vaben lika. Rakt av. Tror att jag i praktarslets namn ska ta och maila jämo nu. Något har ändå blivit rätt i den svenska jämställdhetspolitiken...