Och så var det babyboom

Från död till nytt liv, här är det tvära kast!
Det råder nämligen Babyboom på mitt jobb. Tre kollegor ska ha barn i juli, augusti respektive september. Smittsamt! Jag undviker kaffeautomaten för säkerhets skull...

Just nu känns det rätt bra med två barn. O är snart blöjfri och C är så stor att man kan resonera med honom och ge honom delvis eget ansvar. Freedom is near... . Tanken på att börja om med nattvak, bebiskolik, stressen över att inte hinna med, mjölkstockning, maratonamningar och nedmjölkade kläder känns inte superlockande. Å andra sidan ska jag ev snart få besök av en vän som nyligen blev mamma. Så man vet ju aldrig vilka grillrer man kan få i skallen. Maken bävar...

Dikt apropå föregående inlägg

En dikt som passar in på föregående inlägg av en av mina favoritpoeter, Emily Dickinson .

Because I could not stop for Death,
He kindly stopped for me;
The carriage held but just ourselves
And Immortality.

We slowly drove, he knew no haste,
And I had put away
My labour, and my leisure too,
For his civility.

We passed the school where children played,
Their lessons scarcely done;
We passed the fields of gazing grain,
We passed the setting sun.

Or Rather - He passed Us -
The Dews grew quivering and chill -
For only Gossamer, my Gown -
My Tippet - only Tulle

We paused before a house that seemed
A swelling of the ground;
The roof was scarcely visible,
The cornice but a mound.

Since then 'tis centuries; but each
Feels shorter than the day
I first surmised the horses' heads
Were toward eternity.



Måste man dö mamma?

frågade min imorse när vi höll på att stressa som mest för att komma iväg till dagis. Som en blixt från klar himmel. Jag var mållös.

Min första tanke var självklart vrt han hade fått det ifrån? Att vi kan dö alltså? Sedan tog jag mig samman och svarade så lättsamt som möjligt att ja, en dag måste vi dö.
"Men inte du och jag, va? fortsätter sonen och tittar på mig med sina enormt stora ögon.
Okej, antingen ljuger jag eller så generaliserar jag med en liten vit lögn. Jag valde det senare.
"Jo, både du och jag älskling. Men inte ännu"
"Men det är så tråkigt", snyftar sonen gravallvarligt.
"Jaa, men vet du vad? Det kommer inte att hända än på länge länge. Inte förän man är gammal."
Lite lögnigt, jag vet, men jag fixade inte frågan. Var inte redo, om man nu någonsin blir det.

Sedan undrade han förstås vad som händer nr man dör, vart man tar vägen, och jag svarade klassiskt att man kommer till den plats där man kom från innan man föddes. En platssom av somliga kallas himlen.
"Då blir man en ängel", konstaterade sonen nöjt och två minuter senare var hela samtalet glömt. Från hans sida, vill säga .

Så svårt det är att prata om döden. Något så naturligt. Helst hade jag ju velat säga till sonen att han kommer att slippa, men så är det ju inte. Kanske man känner lite skuld också som förälder. Man ger någon livet som en dag tas ifrån en. En tillfällig gåva man inte bett om egentligen. En del av oss klamrar oss fast vid det medan andra inte ens orkar uthärda.  En sak sa jag i alla fall (inspirerad av Sokrates dödstal) som jag är stolt över: Man kan ju inte tycka att något är tråkigt när man inte vet vad som kommer att hända...

Hektisk vecka...

Gaaaah! denna vecka vill jag INTE ha tillbaka i första taget.
I mitt jobb tenderar nya kursmoment alltid sammanfalla, vilket gör att man under några veckors tid har minimum planering men maximum efterarbete för att helt plötsligt stå inför fyra nya moment som kräver minutuös planering på nolltid. Min hell week:

Måndag:  storföreläsning (97 elever) om romananalys. Förberedelsetid ca 30 min.
Tisdag:    förbereda guidning för besök på medeltidsmuséet på e m. Förberedelsetid: 1 timme
Onsdag:  skramla ihop en Powerpoint om Epik och Homeros. Förberedelsetid: 20 min
                  Gå igenom stilgrepp för diktskrivning påengelska: förberedelsetid: 10 min
Torsdag:  Förbereda Literaturhistoriastudier i engelska (c-level). Skramla ihop powerpoint om

                  The Renaissance. Förberedelsetid 1 timma.

 Fredag:  Läsa Candide. Planera loggskrivning kring romanen samt genomgång av upplysningen

Mitt i allt detta har man förstås lektioner också. Tur att man älskar sitt jobb...

Hade lönesamtal i tisdags och fick påökt med 3 procent. Bra lön för min åldersgrupp. Sugig lön efter 5,5 årsuniversitetsstudier och en fil. mag. Men, men...om man vill bli rik ska man inte ägna sig åt humanistiska yrkesområden och jag gillar ju som sagt det jag gör vilket är minst lika viktigt..

Veckans yrkesmässiga höjdpunkt: när min estetklass rap(p)ade inledningsstroferna i Iliaden. Homerso ler i sin himmel.

Veckans yrkesmässiga lågvattenmärke: när en kille, efter tillsägelse om att han röker på rökfritt område , kontrar med att han inte kan flytta på sig eftersom han har svårt att gå. Han har nämligen knullat hela natten. Vilken teknik använde han då?




We´re going to Athens, baby...

Vilken skön morgonhälsning att få! Detta var de första ord som mötte mig på jobbet igår av min strålande glada kollega Marc. Hela skolan drar till Aten (tror att Marc var extra glad eftersom han är irländare och var rädd att resmålet skulle bli Dublin.)

En skön vecka HELT för mig själv i västvärldens kulturvagga. Resan kommer gå i historians, litteraturens och konstens tecken, med många intressanta resor och studiebesök inplanerade. Dessutom har kommunen lyckats få en deal med ett riktigt lyxigt hotell nära beachen, men ca 1, 5 mil från stan. Dock finns bra transportmedel.

Ska dedssutom lägga till 1000:- extra för att få stanna tre dygn till. I can't wait...

Refuserad krönika och flow...

lägger upp en numera garanterat refuserad krönika (bör tillägga att jag inte har något emot Olofsson i sig, men hade hellre sett någon med mer klös i samma position.)  Annars har det varit flow igen efter skrivkrampen. Två publicerade och en till på G. Yeah!


vem vill vara kvinna i politiken?

Först var det Wallström. Sedan Jämtin. Nu har även Ulrika Messing tackat nej till att bli socialdemokraternas nya partiordförande, ett jobb som säkert många skulle gå genom eld och vatten för att få. Inte minst borde det vara ett drömerbjudande om man betänker hur ofta en kvinna får chansen att inta en sådan traditionellt manlig position. Men tydligen inte för dessa kvinnor, trots att det så uppenbart är en kvinnlig ordförande man vill ha. Ja, rent av kräver. Fast jag kan faktiskt förstå dem med det senaste politiska året i färskt minne. 2006 var inte något bra år för en kvinnlig politiker.

     Det mest skandalomsusade partiet under det föregående året var väl utan tvekan Fi med Gudrun Schyman i spetsen. Maktkamp, trakasserier och sexuell tillhörighet verkade vara det som dominerade dagordningen. Åtminstone om man bara läste löpsedlarna. Fi framstod som ett parti med oeniga kvinnor som mobbade varandra och vars viktigaste spörsmål handlade om att pojkar skulle kunna döpas till Susanna och flickor till Bertil. Punkt. Avhoppen duggade tätt och valet blev väl något av ett fiasko. Inte kan man rösta på ett parti som tycker att man ska sluta kalla föräldrar för mammor och pappor! Samtidigt uppdagades att årets andra uppstickarparti, Junilistan, var mot fri abort och stamcellsforskning, vilket resulterade i några notiser. Vilket är värst? Flickor som heter Bertil eller förbud mot fri abort? Det senare verkar ju vara det självklara svaret om man ser till antalet löpsedlar.

    Sedan fick vi en ny regering, och det dröjde inte många timmar innan det avslöjades att tre av ministrarna var skattesmitare. Maria Borelius, ett politiskt blåbär, hade inte betalat tv-licens och haft svart barnpassning. Bortförklaringarna var patetiska och den politiska karriären blev kort. Sedan var det licenskolkaren och kulturministern Stegö Chilós tur att avgå. Den tredje smitaren, migrationsministern Billström, sitter dock kvar trots licensfusk och skattefinansierade taxiresor för över 6000 kr i månaden. Hans agerande försvarades dessutom av statsminister Reinfeldt.

     Kalla mig paranoid här, men är det inte så att kvinnliga politiker haft ett tuffare år än sina manliga gelikar? Kanske är det t. o. m. så att kvinnor med makt utsätts för mer granskning än män? Att de helt enkelt förutsätts ha en högre moral. Var det därför folkpartiets Karin Pilsäter tvingades att ta en time out efter att ha kört bil med 0,34 promille i blodet medan Lars Leijonborg sitter kvar som ledare för samma parti trots skandaler med dataintrång och spionage? Något som han dessutom troligtvis haft vetskap om.

Vem ska då leda socialdemokratiska partiet i framtiden. Mona Sahlin, för all framtid associerad med en Toblerone, är knappast en trolig kandidat. Nä, det måste nog bli någon mer foglig, som snällt ställer in sig i de manliga leden och ger vika för kraven till förmån för makten. Någon som Maud Olofsson.


Berättelsen om Pi

Måset bara tipsa om en av de bästa romanerna jag läst på mycket. Den heter Berättelsen om Pi och är skriven av portugisen (?) Yann Martel.

Boken är verklighetsbaserad ochhandlar om den unge indiske pojken Pi som lider skeppsbrott när han och hans familj ska flytta från Indien till Kanada. Med på resan har familjen en massa djur från ett Zoo de drivit i Indien och som har sålts till en djurpark i Kanada.

Större delen av boken utspelar sig i den livbåt där Pi räddas upp på efter skeppsbrottet och där han (till sin fasa) upptäcker att han har sällskap med en 200kg tung, bengalisk tiger. Resan kantas av hopplöshet, rädsla, djupaste förtvivlan, men också av glädje, hopp och den samhörighet en människa kan känna till ett djur.

Romanen är både filosofisk, meditativ och oerhört spännande (det händer mer än vad man kan tänka sig i en livbåt på Stilla havet!) och väcker frågor om både livets villkor, religion och, farmför allt, männsikan som ett djur bland alla andra.

Otroligt bra. Otroligt välskriven. En bok som inte lämnar en!