Dagis, konfilkter, ledsna barn och föräldrar...

Vet inte om det är bara på vårt dagis som det ständigt pågår tjafs om att någon är "dum" och får "inte vara med". Ibland känns det så. 
Igår hämtade jag en superledsen son från dagis (4-åringen). Han har den senaste månaden varit extremt tight med en annan kille i hans grupp. Till saken hör att denna kille sover middag fortfarande, så efter lunch försvinner han någon timme.

Igår hade min son efter lunchen frågat ett par andra pojkar i gruppen om han fick leka med dem varpå en av dem säger att han är dum och inte får vara med och leka. Sonen blir jättelesen och efter det vill han bara vara med fröken resten av dagen.

En 4-åring säger ibland saker som kan göra ett annat barn ledset, men inte med kalkylerad illvilja. Däremot måste  en sådan här konflikt fångas upp av lärarna och redas ut för att barnen ska lära sig rätt-fel och uveckla empati. Detta gör sonens lärare  de numera ganska bra, känns det som. Det jag vänder mig mot är snarare det faktum att man låter barnen helt fritt aktivera sig efter lunchen, utan att ha någon större koll på vad envar gör, vilket ibland innebär att ett barn ensamt får gå runt och fråga om någon vill leka med henne/honom. En 4-årings hjärta är ganska ömtåligt och lätt att krossa oavsett om det inte var så illa menat.

Visst, nu kan man ju hävda att det är bra att de får härdas lite, men jag tycker fortfarande att det är pedagogernas arbete att hjälpa barnen att utvecklas i lek och inte bara lämna dem till en fri lek full av konflikter som de ej själva kan lösa. Sonen var lite gladare idag, men själv är jag fortfarande ganska nedstämd å hans vägnar.

Kommentarer
Postat av: Zofy

hmm...
Men om han bara ville vara med fröken på eftermiddagen kollade inte hon upp varför han var ledsen då? det borde hon gjort!
har de fri lek utan ngn koll? hos oss har vi pratat mycket om på föräldramöten att fri lek är viktigt för barnen men att det INTE innebär att de får springa vind för våg utan personlen är hela tiden i bakgrunden och styr upp när det behövs...
jag skulle ta upp detta med personalen, kolla om detta är engångsföreteelse eller inte e tc + plus stämma av sonen lite försiktigt. vi hade ju en period när H sa att allt var så hemskt på dagis och alla var så elaka men sedan när vi pratade med personalen var det ju inte så. nu säger jag inte att det är så i erat fall men det är ju alltid bra att ta barnen på allvar och stämma av!!
om Athen, bredvid Plaka (som ligger precis vid Akropolis och är ett turistghetto) finns en stadsdel som jag tror hette Phsiris eller ngt liknande. Jättmysig, mycket godare och billigare mat än Plaka! Gå dit!
och se till att ni får guidning på Akropolis!

Postat av: Indra

Tack för tipset om Athen! Guidad tur på Akropolis är redan bokad, så det blir väl vad det blir.

Problemet på vårt dagis är delvis miljöbaserat. Dagiset ligger i Vin & sprits gamla kontorslokaler, med en massa små rum, korridorer och brist på större, öppna ytor. Det blir självklart svårt för lärarna att ha kolla på alla barn i en sån miljö (skolledningen hävdar dock motsatsen, they are obviously wrong)

Fri lek är toppenbra om den övervakas (stärker kreativiteten etc.) Men inte om den blir ett enkelt sätt att bedriva förskoleverksamheten (den kräver ju ingen större planering) och dessutom sker utan överinseende.

T har haft ett samtal med en av fröknarna imorse (de är nog trött på jobbiga "lärarföräldrar" vid det här laget, men lovade att ha mer tillsyn av sonen.) Vi får väl se om det förändrar något i praktiken.

2007-04-26 @ 10:31:59
Postat av: Isidor

Barn behöver inte härdas. Alla barn härdas för mycket. Det är därför världen ser ut som den gör!

2008-05-17 @ 00:53:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback